Vivodinsko vinogorje, smješteno u regiji Ozalj na obroncima Žumberka uz obalu rijeke Kupe, predstavlja skriveno blago bogate tradicije vinarstva i vinogradarstva. Iako možda nije široko poznato u svjetskim vinskim krugovima, posjetitelji koji se zapute u ovu regiju otkrivaju bogatstvo vrhunskih vina i autentičnih gastronomskih delicija.
U našem putovanju kroz Vivodinsko vinogorje, prve tri vinarije koje smo posjetili iznenadile su nas ne samo svojim vrhunskim vinima, već i neobičnom povezanošću u imenima vlasnika - svi su nosili prezime Vrbanek. Ovo otkriće izazvalo je znatiželju, pa smo odlučili pitati Darka Vrbaneka, vlasnika prve vinarije koja nas je dočekala, da li su u rodu. S njegovim odgovorom da nisu, shvatili smo da je prezime Vrbanek često prisutno u Vivodini, što dodatno ukazuje na bogatu vinogradarsku tradiciju ovog područja.
VINARIJA DARKO VRBANEK
Prva vinarija koja nas je dočekala bila je Vinarija Darka Vrbaneka, čije se obiteljsko gospodarstvo može pohvaliti izuzetno dugom tradicijom u vinogradarstvu i vinarstvu. Njihova posvećenost kvaliteti vina očituje se u modernom podrumu opremljenom najsuvremenijom tehnologijom, ali nikada ne gubeći duboku povezanost s tradicijom i ljubavlju prema vinu.
Na oko 4,5 hektara obitelj Darka Vrbaneka uzgaja nekoliko
sorti vinove loze, stvarajući paletu vina koja odražava raznolikost i karakter
ovog vinogorja. Posebno smo bili zaintrigirani činjenicom da su Vivodinski
muškati među najboljima u Hrvatskoj, te smo odlučili provjeriti tu informaciju.
Nakon degustacije, moramo se složiti s tom tvrdnjom, jer je njihov Vivodinski
muškat zaista izuzetno kvalitetan i predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje
vina. Ova sorta odražava autentičnost i specifičnost Vivodinskog vinogorja,
čineći Vinariju Darka Vrbaneka nezaobilaznom destinacijom za sve istinske
zaljubljenike u vino.
SANT LAURENT - VRBANEK
Nakon Vinarije Darka Vrbaneka, naša sljedeća destinacija bila je vinarija Josipa Vrbaneka, rođenog Vivodinca čija je životna priča usko povezana s vinogradima, unatoč tome što je veći dio svog života proveo u Zagrebu baveći se znanošću na zagrebačkom Agronomskom fakultetu. Njegova neizbježna obiteljska tradicija i strast prema vinogradima odveli su ga natrag u Vivodin, gdje je pod etiketom "Sant Laurent" započeo proizvodnju vina koja nose pečat autentičnosti ovog kraja.
Vinarija Josipa Vrbaneka izdvaja se po tome što osim vrhunskih vina, proizvodi i različite vrste octa, uključujući jabučni i vinski ocat te ocat od meda. Već 1978. godine Josip Vrbanek je posadio svoju prvu plantaciju jabuka, koja je s vremenom narasla na četiri plantaže, čime je postao jedan od najvećih proizvođača prirodnog octa u Hrvatskoj s dnevnom proizvodnjom od čak 6.000 litara. 2003. godine, Josip je kupio stari vinski podrum Vivodina iz 1938. godine od Badela te je s velikim entuzijazmom krenuo u proizvodnju vina i vinogradarstvo.
VINSKI PODRUM MIRKO VRBANEK
Vinarija pod imenom "Vinski podrum Mirko Vrbanek" predstavlja
zanimljivu kombinaciju tradicije i suvremenosti.
Mirko Vrbanek, brat Jože, i vlasnik podruma, posao polako prepušta sinu Josipu koji nas je dočekao u podrumu. Iako živi u Zagrebu i vodi vlastito konzultantsko poduzeće za EU projekte, Josip je itekako povezan s obiteljskom tradicijom i nasljedstvom.
„Crkva sv. Lovre u Vivodini je izgrađena 1757. a podrum su počeli graditi odmah iza crkve i izgrađen je 20 godina kasnije“, priča nam Josip u čijem je vlasništvu već tri generacije. Osim što je moderniziran opremom, interijer podruma zadržao je izvorni šarm s minimalnim intervencijama, čime je očuvana autentičnost i povijesna vrijednost.
Kapacitet podruma iznosi 70.000 litara, ali je otac Mirko tijekom godina smanjio količine kako bi se fokusirao na proizvodnju visokokvalitetnih vina. Danas obrađuju oko 2 hektara zemljišta i 8.000 trsova, dok dio grožđa otkupljuju od kooperanata.
Ističući se svojim vrhunskim Chardonnayem, Vinski podrum Mirko Vrbanek također proizvodi izvrsne Traminac i Sivi pinot. U kutu podruma ističe se ogromna drvena preša ručno rađena 1838. godine, koja je nekada bila pokretana volovima, predstavljajući dragocjeni dio vinarske povijesti ovog kraja.
Josip Vrbanek planira koncipirati imanje kako bi bilo samoodrživo, s ciljem da kupci dolaze k njemu, umjesto da on sam odlazi k njima. Ova strategija omogućuje posebno iskustvo za
ljubitelje vina, koji mogu uživati u vrhunskom vinu i predivnom ambijentu u samom srcu Vivodine.
Ovaj povijesni podrum iz 18. stoljeća pružio je jedinstvenu kulisu za uživanje u vrhunskim vinima obitelji Vrbanek.
VINARIJA LEŠĆANEC
Vinarija Lešćanec, smještena na obroncima Plešivice, predstavlja pravu obiteljsku tradiciju gdje se vinogradarsko i vinarsko znanje prenosi s koljena na koljeno. U ovoj obitelji svi članovi rade zajedno, međutim najviše vremena u vinogradu i u podrumu odrađuje mama Ljiljana. Ona je ključna osoba koja odgovara za kvalitetu vina, što daje poseban "ženski dodir" svim etiketama Lešćanec vina. Ova obiteljska predanost i strast prema vinogradima i proizvodnji vina očituju se u svakoj čaši njihovih vina, čineći Lešćanec vinariju posebnom destinacijom za ljubitelje vina.
U vinogradim
Lešćanec se nalazi preko 8.000 trsova, a među sortama koje se ističu su
graševina, rajnski rizling, te sivi pinot. No, ono što čini vinariju Lešćanec
posebnom je prisutnost sorte kerner, koja je izuzetno rijetka u Hrvatskoj. Ova
sorta, koja potječe iz Njemačke, donosi posebnu notu i karakter vinu
koju proizvodi obitelj Lešćanec.
Uz vrhunska vina, vinarija nudi i smještaj u novouređenim apartmanima u Vivodini, idealnim za obitelji i prijatelje. Ovaj projekt omogućuje gostima da dožive čaroliju vina i ljepotu Vivodine u Parku prirode Žumberak, te pruža mogućnost za miran ili aktivni odmor. Ova kombinacija vinarskog iskustva i udobnog smještaja čini boravak u vinariji Lešćanec nezaboravnim i autentičnim doživljajem za sve ljubitelje vina.
Vinarija Šoštar, smještena u ozaljsko-vivodinskom vinogorju, spojila je sklad prirode ovog područja s izvrsnim uvjetima za uzgoj vinove loze, rezultirajući vinima savršenog okusa i mirisa. Obitelj Šoštar donosi ključnu komponentu kvalitete u ovom vinogradarskom kraju, jer je njihovo znanje i iskustvo neprocjenjivo.
Njihovi tekući nektari ostavljaju snažan dojam na sve poznavatelje dobrog vina, a obitelj Šoštar ističe se i svojom strašću prema vinogradima i vinogradarstvu. Sklad stoljetne tradicije i modernih tehnologija u proizvodnji vina rezultira visokokvalitetnim vinima.
Vinarija
Šoštar nije samo poznata po svojim izvrsnim vinima, već i po jedinstvenom
događaju koji se svake godine održava - "ženskoj berbi". Ovaj poseban
događaj ima duboke korijene u povijesti obitelji Šoštar te predstavlja počast
prabaki sadašnjeg vlasnika. Naime, prabaka se našla sama jer su svi muškarci
obitelji bili u Drugom svjetskom ratu, te je morala samostalno pobrati grožđe
koje je bilo ključno za preživljavanje obitelji.
U znak sjećanja na hrabrost prabake i njezinu ulogu u očuvanju obitelji, obitelj Šoštar održava "žensku berbu frankovke" svake godine. Ovaj događaj okuplja glavne ženske ličnosti, a prva godina ženske berbe imala je čast imati gradonačelnicu Ozlja kao glavnu ženu, a iduće godine županicu. Povijesni kontekst ove tradicije dodatno naglašava važnost žena u očuvanju vinogradarske baštine obitelji Šoštar.
Vrhunsko vino koje proizlazi iz ove posebne berbe, frankovka, postalo je ne samo simbol obiteljske tradicije već i osvajač brojnih nagrada na raznim natjecanjima. "Ženska berba frankovke" tako postaje ne samo enološki doživljaj već i snažan podsjetnik na snagu, predanost i zajedništvo žena u očuvanju vinarske tradicije obitelji Šoštar.
Gospodarstvo
Frlan, s dubokim korijenima u obiteljskoj ugostiteljskoj tradiciji, ponosno
proizvodi širok asortiman vina, pružajući raznolike okuse koji zadovoljavaju
svačiji ukus. Njihova posvećenost kvaliteti vina ogleda se u brojnim nagradama
osvojenim na vinskim sajmovima.
Uz izvrsna vina, Frlanovi su proširili svoju ponudu i na smještaj u udobnim apartmanima visoke kategorije koji se nalaze iznad
restorana. Ova kombinacija vrhunske hrane, kvalitetnog vina i udobnog smještaja
privlači mnoge posjetitelje, posebno planinare i ljubitelje prirode, koji
uživaju u istraživanju okolnog područja i uživanju u gastronomskim delicijama
nakon aktivnog dana.
Sve generacije Frlan oduvijek su udovoljavale željama svojih gostiju nudeći raznolike specijalitete zdrave, domaće hrane i vrhunsko vino. U gastronomskoj ponudi naglasak je na domaćim i svježim sezonskim namirnicama.
Od autohtonih jela, posebno se ističe nadaleko poznata Frlanova janjetina s ražnja, koja se priprema prema recepturi koja je stara već 100 godina. Ova jela oduševljavaju posjetitelje svojim bogatim okusima i tradicionalnim pristupom kuhanju, čineći posjet gostionici Vivodina nezaboravnim gastronomskim doživljajem.
Osim vrhunskih vina, Frlanova ponuda uključuje i gastronomske delicije, s naglaskom na domaće i svježe sezonske namirnice. Posebno se ističe Frlanova janjetina s ražnja, pripremana prema recepturi starijoj od 100 godina.
Iskrena dobrodošlica i veliko gostoprimstvo svih
koji su nas ugostili tijekom ovog putovanja su nas oduševili i sigurni smo da
ćemo se uskoro vratiti kako bismo ponovno uživali u ljepotama Vivodine i njenom
vinogradarskom nasljeđu.
Objavi komentar