Međimurje, maleni dragulj smješten na sjeveru Hrvatske, nedavno je zasjalo u punom sjaju dobivanjem prestižnog certifikata Green Destination.
Međimurje oduševljava svoje posjetitelje bogatim pejzažima, predivnim
rijekama i netaknutom prirodom. Na ovom putovanju želim saznati tko su ti nevjerojatni
pojedinci, koji su doprinijeli dobivanju ovog važnog priznanja.
Etno zbirka STANKA TRSTENJAKA
Nedaleko Toplica Sveti
Martin, u mjestu Marof, posjetila sam poznatog međimurskog sakupljača
etnografskih predmeta Stanka Trstenjaka i pogledala njegovu etnografsku zbirku
koja po svom opsegu zauzima jedno od vodećih mjesta u sjeverozapadnoj
Hrvatskoj.
Zbirka sadrži mnogobrojne
predmete kao što su narodne nošnje, tekstil, keramiku, alate, tradicionalni
nakit i druge artefakte koji su važan izvor informacija o tradicionalnom načinu
života, kulturi i običajima Međimurja.
Stanko je jedinstven i po svojoj strasti prema prirodi, što se očituje u njegovom dvorištu prepunom života, njegovo dvorište prepuno je života i to onakvog kakav je bio sredinom prošlog stoljeća.
Kuća za odmor “ LINA“
Kuća za odmor
Lina predstavlja pravu oazu opuštanja u srcu Međimurja. Oduševila nas je ne
samo udobnim smještajem već i posvećenošću očuvanju prirode, što je potvrđeno
prestižnim certifikatom "eco label". Uz prekrasan ambijent i
jedinstvenu atmosferu, Lina nudi priliku da se gosti potpuno odmore u skladu s
prirodom.
Vožnja biciklom po
okolnim brežuljcima pruža dodatnu dozu slobode i uživanja u prirodnim ljepotama
ovog prekrasnog područja.
Osim što pruža savršen odmor, Lina se ističe i svojom edukativnom komponentom. Raznolike radionice o zdravoj hrani i održivom načinu života doprinose ne samo blagostanju gostiju, već i podizanju svijesti o važnosti ekoloških praksi. Kroz interaktivne programe, posjetitelji imaju priliku naučiti više o prirodnom uzgoju hrane, ekološkim metodama kuhanja te očuvanju okoliša.
OPG Hranjec – Putovanje Kroz Zdravu Prehranu
Smješten u
Goričanu, OPG Hranjec je sinonim za zdravu prehranu, a posebno se ističu u
biodinamičkoj proizvodnji batata, buter tikve.
Uz namaze Tikvić
Slatkić i Batatić, Nevenka Belak proizvodi domaće sokove od bazge i
koprive. Njezina pažnja prema odabiru sastojaka i njihovo pažljivo dodavanje
svakom napitku rezultira sokovima koji ne samo da su ukusni, već pružaju obilje
hranjivih tvari, čineći ih prirodnim izvorom vitamina i antioksidansa.
Njihov trud i
posvećenost biodinamičkim metodama uzgoja je prepoznat i nagrađen, budući da su
se približili prestižnoj nagradi Demeteri potvrđuje ih kao lidera u
biodinamičkom poljoprivrednom sektoru.
Posjeta OPG-u
Hranjec ostavit će neizbrisiv dojam na sve koji cijene zdravu prehranu,
biodinamički pristup i predanost očuvanju prirode. Nismo otkrili samo
izvanredne proizvode već i mjesto gdje se ljubav prema zemlji i ljubav prema
zdravoj prehrani susreću, stvarajući pravu oazu za ljubitelje ekološkog života.
„Pozojov
vrčak“- Ekološka Idila Međimurskog Raja
Naišla
sam na pravu dragocjenost - Pozojov vrčak, imanje obitelji Hren koje izdiže
ekološki turizam na potpuno novu razinu. Smještena u Lopatincu, ova kuća za
odmor pruža nezaboravan doživljaj, spoj tradicije, modernog udobnog smještaja i
čarobnog regenerativnog vrta.
Kuća
za odmor je izrađena od prirodnih materijala, izolirana blatom i slamom.Unutra
nudi topao i ugodan prostor opremljen suvremenom tehnologijom. Gosti se
osjećaju kao da su zakoračili u bajku koja istovremeno slavi prošlost i
budućnost.
Domaćica
Mirjana Biber Hren predstavlja pravu kulinarsku umjetnicu. Njezina kuhinja
obiluje tradicionalnim receptima, a svaki zalogaj govori priču o očuvanju
lokalnih okusa i bogatstvu Međimurske gastronomske baštine. Pekmezi, sokovi i
ostale delicije koje priprema nisu samo hrana - već pravo čudo kojebudi sva
osjetila.
Ono
što me posebno impresioniralo jest njihova predanost regenerativnoj
poljoprivredi. Obitelj Hren primjenjuje principe obnove ekosustava, brine o biološkoj
raznolikosti bez upotrebe kemijskih sredstava. Njihov cilj nije samo
proizvodnja hrane, već stvaranje samoodrživog, ekološkog imanja koje služi kao
uzor održivog poljoprivrednog modela. Njihov vrt, s tisućama biljaka uzgojenih
prema principima permakulture, postao je stanište za lokalnu faunu i izvor
inspiracije za sve posjetitelje.
Pozojov
vrčak je mjesto gdje se ljubav prema prirodi osjeća u svakom kutku, gdje
Mirjanini kulinarski darovi čine svaki obrok posebnim a regenerativna
poljoprivreda postaje neizbrisiv dio doživljaja.
Međimurje, sada „Green Destination“, istinski je dragulj koji nudi ne samo
nevjerojatnu prirodu već i inspirativne ljude koji su posvećeni očuvanju
okoliša. Ovo putovanje kroz Međimurje otkriva duboko ukorijenjenu predanost
održivom razvoju i daje nadu da će i drugi slijediti primjer ove "zelene
destinacije".
Objavi komentar