Međimurje



Međimurje, maleni dragulj smješten na sjeveru Hrvatske, nedavno je zasjalo u punom sjaju dobivanjem prestižnog certifikata Green Destination.

Green Destination je međunarodni certifikat koji dodjeljuje Global Sustainable Tourism Council (GSTC) destinacijama koje su uspješno implementirale mjere za očuvanje okoliša, zaštitu prirodnih resursa, održivi razvoj te su usmjerene na turizam s niskim utjecajem na okoliš.Ova oznaka pomaže turistima prepoznati destinaciju koja se ističe svojim ekološkim pristupom i potiče odgovorno putovanje.

Međimurje oduševljava svoje posjetitelje bogatim pejzažima, predivnim rijekama i netaknutom prirodom. Na ovom putovanju želim saznati tko su ti nevjerojatni pojedinci, koji su doprinijeli dobivanju ovog važnog priznanja.



Etno zbirka STANKA TRSTENJAKA

Nedaleko Toplica Sveti Martin, u mjestu Marof, posjetila sam poznatog međimurskog sakupljača etnografskih predmeta Stanka Trstenjaka i pogledala njegovu etnografsku zbirku koja po svom opsegu zauzima jedno od vodećih mjesta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Zbirka sadrži mnogobrojne predmete kao što su narodne nošnje, tekstil, keramiku, alate, tradicionalni nakit i druge artefakte koji su važan izvor informacija o tradicionalnom načinu života, kulturi i običajima Međimurja.

Stanko je jedinstven i po svojoj strasti prema prirodi, što se očituje u njegovom dvorištu prepunom života, njegovo dvorište prepuno je života i to onakvog kakav je bio sredinom prošlog stoljeća.



 

Kuća za odmor “ LINA“

Kuća za odmor Lina predstavlja pravu oazu opuštanja u srcu Međimurja. Oduševila nas je ne samo udobnim smještajem već i posvećenošću očuvanju prirode, što je potvrđeno prestižnim certifikatom "eco label". Uz prekrasan ambijent i jedinstvenu atmosferu, Lina nudi priliku da se gosti potpuno odmore u skladu s prirodom.





Vožnja biciklom po okolnim brežuljcima pruža dodatnu dozu slobode i uživanja u prirodnim ljepotama ovog prekrasnog područja.

Osim što pruža savršen odmor, Lina se ističe i svojom edukativnom komponentom. Raznolike radionice o zdravoj hrani i održivom načinu života doprinose ne samo blagostanju gostiju, već i podizanju svijesti o važnosti ekoloških praksi. Kroz interaktivne programe, posjetitelji imaju priliku naučiti više o prirodnom uzgoju hrane, ekološkim metodama kuhanja te očuvanju okoliša.


OPG Hranjec – Putovanje Kroz Zdravu Prehranu

Smješten u Goričanu, OPG Hranjec je sinonim za zdravu prehranu, a posebno se ističu u biodinamičkoj proizvodnji batata, buter tikve.

Uz namaze Tikvić Slatkić i Batatić, Nevenka Belak proizvodi domaće sokove od bazge i koprive. Njezina pažnja prema odabiru sastojaka i njihovo pažljivo dodavanje svakom napitku rezultira sokovima koji ne samo da su ukusni, već pružaju obilje hranjivih tvari, čineći ih prirodnim izvorom vitamina i antioksidansa.



Njihov trud i posvećenost biodinamičkim metodama uzgoja je prepoznat i nagrađen, budući da su se približili prestižnoj nagradi Demeteri potvrđuje ih kao lidera u biodinamičkom poljoprivrednom sektoru.

Posjeta OPG-u Hranjec ostavit će neizbrisiv dojam na sve koji cijene zdravu prehranu, biodinamički pristup i predanost očuvanju prirode. Nismo otkrili samo izvanredne proizvode već i mjesto gdje se ljubav prema zemlji i ljubav prema zdravoj prehrani susreću, stvarajući pravu oazu za ljubitelje ekološkog života.



 

„Pozojov vrčak“- Ekološka Idila Međimurskog Raja

Naišla sam na pravu dragocjenost - Pozojov vrčak, imanje obitelji Hren koje izdiže ekološki turizam na potpuno novu razinu. Smještena u Lopatincu, ova kuća za odmor pruža nezaboravan doživljaj, spoj tradicije, modernog udobnog smještaja i čarobnog regenerativnog vrta.

Kuća za odmor je izrađena od prirodnih materijala, izolirana blatom i slamom.Unutra nudi topao i ugodan prostor opremljen suvremenom tehnologijom. Gosti se osjećaju kao da su zakoračili u bajku koja istovremeno slavi prošlost i budućnost.

Domaćica Mirjana Biber Hren predstavlja pravu kulinarsku umjetnicu. Njezina kuhinja obiluje tradicionalnim receptima, a svaki zalogaj govori priču o očuvanju lokalnih okusa i bogatstvu Međimurske gastronomske baštine. Pekmezi, sokovi i ostale delicije koje priprema nisu samo hrana - već pravo čudo kojebudi sva osjetila.



Ono što me posebno impresioniralo jest njihova predanost regenerativnoj poljoprivredi. Obitelj Hren primjenjuje principe obnove ekosustava, brine o biološkoj raznolikosti bez upotrebe kemijskih sredstava. Njihov cilj nije samo proizvodnja hrane, već stvaranje samoodrživog, ekološkog imanja koje služi kao uzor održivog poljoprivrednog modela. Njihov vrt, s tisućama biljaka uzgojenih prema principima permakulture, postao je stanište za lokalnu faunu i izvor inspiracije za sve posjetitelje.

Pozojov vrčak je mjesto gdje se ljubav prema prirodi osjeća u svakom kutku, gdje Mirjanini kulinarski darovi čine svaki obrok posebnim a regenerativna poljoprivreda postaje neizbrisiv dio doživljaja.

Međimurje, sada „Green Destination“, istinski je dragulj koji nudi ne samo nevjerojatnu prirodu već i inspirativne ljude koji su posvećeni očuvanju okoliša. Ovo putovanje kroz Međimurje otkriva duboko ukorijenjenu predanost održivom razvoju i daje nadu da će i drugi slijediti primjer ove "zelene destinacije".





Objavi komentar

Moj Instagram

Copyright © Najbolje iz Hrvatske. Made with by OddThemes