Dvorac Pejačević: Vrata u svijet muzejske čarolije u Virovitici

Dopustite mi da vam ispričam priču koja će vam otvoriti vrata u čaroban svijet Gradskog muzeja Virovitica, jednog od najdragocjenijih kulturnih blaga ovog prekrasnog gradića.

Kada sam zakoračila u dvorac Pejačević, uronila sam u priču koja se protezala kroz povijest, umjetnost i dušu ovog grada. Gradski muzej Virovitica, osnovan davne 1953. godine, krije nevjerojatno bogatstvo artefakata, umjetničkih djela i priča koje oživljavaju prošlost na način koji će vas dirnuti.

Dugo vremena, dvorac Pejačević bio je tek mjesto za muzejske eksponate, no tek je putem integriranog projekta "5 do 12 za Dvorca" (2016. – 2019.) cijeli Dvorac postao živi puls muzeja. Sada, svaki kutak ovog impozantnog zdanja odiše poviješću i kulturom, pozivajući vas da istražite svaki kutak i svaki detalj.

Muzej nije samo čuvar prošlosti, već je i živuća zajednica koja kontinuirano prikuplja, čuva, dokumentira i prezentira muzejsku građu. No, ono što ga čini posebnim jest njegov angažman s korisnicima u stvarnom prostoru i putem društvenih mreža. Ovdje niste samo posjetitelji - postajete dijelom priče koja se neprekidno razvija i obogaćuje.







Šetajući muzejskim prostorima, osjećate kako se povijest i umjetnost stapaju s suvremenim trenucima. Muzejski djelatnici nisu samo stručnjaci - oni su istinski zaljubljenici u svoj posao i svoj grad. Njihov angažman u svim sferama kulturnog života i lokalne zajednice čini ovaj muzej ne samo mjestom za čuvanje baštine, već i središtem gdje se rađaju nove ideje, suradnje i priče.

Stoga, dragi moji, pozivam vas da zavirite u ovaj čarobni svijet Gradskog muzeja Virovitica. Prepustite se čaroliji koja se krije iza vrata dvorca Pejačević i dopustite da vas povijest i umjetnost ovog grada osvoje svojom ljepotom i dubinom. Jer ovaj muzej nije samo mjesto koje morate vidjeti - to je iskustvo koje ćete zauvijek pamtiti.


napisala Vesna Šijak Gabaj

Objavi komentar

Moj Instagram

Copyright © Najbolje iz Hrvatske. Made with by OddThemes