Putovanje kroz Podravinu: Naivna umjetnost, prirodne ljepote i kulturna raznolikost

Prirodne ljepote i bogata kuturna baština čine Središnju Podravinu neodoljivom destinacijom za istraživanje. Obuhvaća široko područje uz rijeku Dravu oblikovanu zelenim dolinama i plodnim poljima, stvarajući idiličan okvir za putovanje u prirodi.




VIRJE: Nekoć najveće, danas najslađe selo u Hrvatskoj

Putovanje počinjem u Virju, idiličnom mjestu smješteno na obroncima Bilogore u kojem živi oko 4500 stanovnika. Ime mjesta Virje se prvi put spominje u zapisima Hrvatskoga sabora u Zagrebu iz 1603. godine.

No, Virje nije samo povijest - to je živo središte bogate kulturne baštine. Tradicija tiskarstva datira još iz 19. stoljeća, a kino predstave i lokalna radio stanica čine dio svakodnevnog života od ranog 20. stoljeća. Virje se ponosi i svojim kulturnim društvimaUdrugom žena, Pjevačkog društva Ferdo Rusan, zanimljiv je podatak da je Ferdo Rusan 1850. godine, osnovao „glumišno društvo“ odnosno Narodno-dobrovoljno kazalište koje je tada bilo jedino u Hrvatskoj koje je izvodilo predstave na hrvatskom jeziku.

Danas je Virje domaćin nekim od najvažnijih manifestacija u regiji. Martinjski dani u studenom i Virovska prkačijada u svibnju okupljaju posjetitelje iz cijelog kraja. Prkačijada je izuzetno važan događaj jer je to jedini međunarodni festival tradicionalnih kolača u Europi. Njen glavni cilj je očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača i spašavanje od zaborava starih recepata.


Središnje događanje ovog festivala je slaganje ogromne plasnice od zvjezdica, što je postao pravi simbol manifestacije. Plasnica se sastoji od preko 14 tisuća malih kolača, poznatih kao zvjezdice, koje su pripremili članovi udruga žena i domaćice. Sam proces slaganja plasnice uključuje sudjelovanje svih mještana i posjetitelja Virovske prkačijade.


GOLA: Dom velikana naivne umjetnosti, Ivana Večenaja


U Prekodravlju, na samoj granici sa susjednom Mađarskom smjestila se Gola. Sam naziv Gola vuče korijene iz mađarskog jezika i znači roda, što nije neobično jer se velik broj rodagnijezdi upravo u Goli. Blizina granice s Mađarskom doprinijela je etničkoj raznolikosti i kulturnoj razmjeni. Utjecaji iz različitih kultura mogu se primijetiti u lokalnoj kuhinji, arhitekturi običajima.



Središnja Podravina ima jedan poseban dragulj u svom kulturnom nasljeđu – ona je koljevka naivne umjetnosti i dom mnogih talentiranih umjetnika koji su svojim slikama prenijeli dušu i duh ovog kraja na platno. Jedan od najznačajnijih je Ivan Večenaj.


U 60 godina stvaralaštva, Večenaj je postao nezaobilazno ime u svijetu naivne umjetnosti, posebno u području ulja na staklu po obrnutoj metodi slikanja.

Večenajevi radovi su pronašli svoje mjesto ne samo u privatnim kolekcijama, već i u uglednim muzejima i galerijama diljem svijeta. Njegova prisutnost u Vatikanskom muzeju suvremene umjetnosti u Rimu svjedoči o njegovom međunarodnom priznanju i značaju. Izlaganje u najvažnijim svjetskim galerijama poput Milana, Pariza, New Yorka, Basela i drugih, potvrđuje njegovu globalnu relevantnost.                      


Posebno je značajno istaknuti njegovu sliku "Četiri Jahača apokalipse", koja je dobila čast biti u  "THE BIBLE IN 20th CENTURY ART" koja okupila najveće slikare 20. stoljeća, uključujući velikane kao što su Picasso, Chagall, Dali i drugi.

Ivan Večenaj nije samo ostavio dubok trag u hrvatskoj naivnoj umjetnosti, već je svojim izvanrednim talentom osvojio svjetsko priznanje i ostavio neizbrisiv pečat u povijesti suvremene umjetnosti. 



ART CENTAR JEŠKOVO: Inspirativno središte umjetničke razmjene

Art Centar Ješkovo je inspirativno mjesto smješteno uz stari tok rijeke Drave u Ješkovu u blizini Gole i Repaške šume. 



To je mjesto koje privlači umjetnike, kipare i keramičare iz cijelog svijeta. Osnovan je s vizijom umjetničke razmjene i stvaranja, a njegov kreativni duh je prožet djelima i predanim radom osnivača i umjetnika, Dragutina Ciglara Laa.


Dragutin Ciglar Lao je umjetnik s bogatom karijerom, tijekom desetljeća strastveno se posvetio radu na Art Centru Ješkovo. On je ključna figura koja okuplja umjetnike različitih disciplina i stilova na različitim radionicama.

Ondje se susreću umjetnici iz različitih kultura i tradicija kako bi dijelili ideje, tehnike i iskustva. Centar ne samo da promiče umjetnost i stvaralaštvo, već i potiče međunarodnu suradnju i razumijevanje putem umjetničkog   izraza.











Ovaj blog pruža samo kratak uvid u čarobni svijet Podravine, ali nadam se da će vas inspirirati da istražite ovo jedinstveno područje bogato prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom i umjetničkim izrazom.





Objavi komentar

Moj Instagram

Copyright © Najbolje iz Hrvatske. Made with by OddThemes